Monday 29 January 2024

GERMANY, DENMARK, NORWAY, SWEEDEN

 4 - 14 OKTOBER 2022

Pakej kali ini hanya saya dan suami. Kami dah selesaikan full payment pada march 2020 .Tarikh berangkatnya 6 April 2020. Tertangguh kerana lockdown covid19.

Terima kasih pada Selamatbercuti.com yang menguruskannya. Asalnya adalah untuk ke Russia dan scandinavians. Disebabkan perang, maka digantikan dengan Germany. Pakej ini tidak menyediakan makan tengah hari.

Agent called  semasa saya sekeluarga sedang bercuti di Sabah. Seronok sangat sebab saya akan diterbangkan pada 4 Okt 2022.

Kiranya tahun 2022, setiap bulan saya holiday. Ogos ke Sabah, September ke Turkey dan Oktober ke Scandinavians. Sabah dan Turkey saya bawa dua anak remaja.

Credit to Dee

4 OKT  - SELASA ( Hari pertama )

Sekitar jam 6.20 petang kami mula berkumpul di KLIA kerana penerbangan pada jam 9.20 malam dengan Qatar airways. Transit beberapa jam di Doha. 

 

5 OKT  - RABU ( Hari kedua )

Kami tiba di airport Berlin Brandenburg pada jam 8.20 pagi. 

Tour leader kami adalah encik Azlan. Kali ini tour guide hanya ada pada tempat2 tertentu sahaja katanya.

Brandenburg Gate

Walau pun keletihan kerana berjam2 di dalam flight, kami terus ke destinasi yang telah ditetapkan.

1...Brandenburg Gate yang dibina pada abad ke 18.

2...Victory Column yang dibina pada 1864 sebagai tanda kemenangan Prussian dalam peperangan pada masa tersebut.

3..The Reichstag merupakan bangunan bersejarah dan  tempat pemilihan presiden..

4...Checkpoint Charlie yang dibina pada tahun 1961 adalah untuk mengelakkan penduduk German Timur (komunis) menyeberangi German Barat (demokrasi)


Victory Column
5...Museum Island terletak di pulau Spree yang dihubungkan oleh sebuah jambatan yang dibina pada tahun 1830.

6...Berlin wall adalah memorial yang dibina pada tahun 1961 memisahkan German barat dengan German Timur. Pada 1990, kedua2 German bersatu dan tembok Berlin diruntuhkan sebahagiannya. Sebahagian lagi dikekalkan sebagai sejarah. Tercapailah hajat saya untuk melihatnya kerana pernah membaca kisah tersebut di akhbar.

Gambar kedua2 ketua setiausaha negara Barat & Timur iaitu Leonid Breshnev  bercium dengan Erich Honecker yang melambangkan penyatuan Timur yang pro komunis dan Barat yang demokrasi. Pelik betul cara mereka yer...

7...Designer Outlet Berlin adalah tempat membeli belah
buat sesiapa yang berminat menawarkan pelbagai jenama antarabangsa. Seperti biasa, saya hanya window shopping sehinggalah saya menemui kedai kasut yang buat 'clearance stock'. Bila dicongak2, baru RM 150. Saya pun cuba dan muat pulak. Terus beli. Haha... 
Ada kawan saya yang beli handbag berjenama. Katanya lebih murah berbanding kat KL. Tapi masih ribu riban jugak tau...
 
 
laluan gas


simbolik yang sangat pelik


Tembok Berlin
Designer Outlet Berlin,
ni jer yang murah ... Haha


Sungai Spree yang bersih di Berlin
Selepas makan malam di restoran, kami bermalam di hotel Berlin City East

6 OKT - KHAMIS ( Hari ketiga )
BERLIN - HAMBURG

Kami bersarapan di hotel dan keluar menuju ke Hamburg. Anggaran masa perjalanan adalah 3 jam 30 minit.

1...Port of Hamburg yang terkenal dengan nama "Germany's gateway to the world". Pelabuhannya merupakan yang ke 3 tersibuk di seluruh Eropah.
 
2...Hamburger Rathaus (Townhall) yang merupakan pejabat bagi 16 ahli parlimen  di German.
Hamburg Rathaus (Townhall)

3...Jungfensteig merupakan satu kawasan pesiaran bandar yang dibangunkan seawal tahun 1235 juga merupakan boulevad terkenal di German.

Ditengah2nya terdapat sebuah empangan besar yang membekalkan air bagi penduduk sekitarnya.

Penambahbaikan sentiasa dilakukan sehingga abad ke 19, kawasan ini terkenal sebagai boulevad utama German.

Jungfernsteig

4...Hamburger Kunsthalle adalah muzium seni yang terbesar di German dibuka pada 1869. Saya tak pandai nak komen sebab benda2 seni ni sangat 'subjektif'. Mengandungi 140 ribu koleksi lukisan serta foto yang diabadikan sejak abad ke 8 sehingga abad ke 19. Sejujurnya saya mungkin hanya melihat ratusan sahaja lukisan sebab tak larat nak teroka semua tempat.
macam Hero Remaja... haha

Abaikan orang belakang
Macam Dewi Remaja
 

 

5...Lewat petang kami check in  Hotel Holiday Inn, Hamburg. 

7 OKT  - JUMAAT ( Hari keempat )
HAMBURG -LUBECK-ROSKILDE

1...Rathaus juga dikenali sebagai Hamburg Townhall. Kami tidak dibenarkan masuk, hanya bergambar di bahagian hadapan sahaja.
 
2...Di Lubeck kami singgah makan tengah hari sebelum menuju ke Puttgarden untuk menaiki feri menuju ke Rodby, Denmark.
 
Feri Puttsgarden (Germany) ke Radby (Denmark)
3...Viking Ship Museum di Roskilde, kira2 satu jam 30 minit menaiki bas sebaik turun feri di Rodby.
 
Siapakah Viking? Mereka adalah pedagang di perairan sekitar Scandinavians. Ada yang jahat atau perompak, seringkali viking dikaitkan dengan lanun.
Secara peribadi, museum ini antara yang menarik untuk dilawati. Harga tiket hanya RM 85. Seorang jurucakap menceritakan secara detail tentang muzium tersebut. 
 
Pada tahun 1070, terdapat 5 kapal Viking yang tenggelam di Skuldelev di Roskilde. Ditemui semula pada tahun 1962. Ada kapal kargo dan kapal peperangan.
 
Katanya,semasa kapal tersebut dikeluarkan ianya banyak yang rosak dan hancur. Mereka perlu membuatnya semula supaya sama seperti asal. Saya pun tertanya2 juga, betul ke?
 
Muzium tersebut disiapkan pada tahun 1969 untuk mempamerkan segala2 yang berkaitan  dengan Viking. Orang Viking ini berkulit  gelap dan bertubuh sasa, sering menarik minat perempuan tempatan sekiranya mereka berlabuh.


 
 
 

Lubeck
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Christianborg palaces.. fokus
8 OKT -SABTU ( Hari kelima )
Copenhagen
 
1...City Hall and square adalah kawasan lapang di mana terdapat banyak deretan kedai dengan harga berpatutan.
2...Christianborg Palace yang dianggarkan berusia 800 tahun ini melambangkan kekuasaan Denmark. Kini ianya digunakan untuk majlis2 rasmi diraja sahaja
  

3...Rosenborg castle yang dibina pada tahun 1606 pada asalnya merupakan 'summerhouse'. Dibina oleh 'Danish King' yang terkenal pada zaman itu iaitu Christian IV. Di sinilah tersimpannya khazanah2 berharga diraja sejak 400 tahun yang lalu.
City Hall and square
 










4...Little mermaid statue yang terletak di tebing sungai diperbuat daripada tembaga setinggi 1.25m seberat 175 kg. 
 
Kononnya menggambarkan tentang 'mermaid' yang bertukar menjadi manusia... dongeng.
 
little mermaid
 
5...Grand mosque copenhagen yang dibina pada tahun 2014 merupakan antara
menuju ke kabin
yang terbesar di Eropah.
 
6...Bertolak ke Oslo menaiki kapal pesiaran DFDS . Dinner dan bermalam atas kapal.




ini bukan kapal DFDS


Kapal tersebut mempunyai 7 tingkat dan hanya tiga tingkat sahaja yang menempatkan kabin2 untuk bermalam.
 
Berada di atas DFDS seolahnya berada di satu pekan kecil yang lengkap segalanya. Ada kolam renang. Ada pelbagai jenis kedai menjual cenderahati, pakaian dan  minuman / makanan. 
 
Kami juga tersesat sehingga sampai di satu disko (barangkali) kerana bising dengan bunyi muzik serta lagu.
Kabin kecilnya lengkap dengan bilik air, dua katil bujang, televisyen serta meja kecil. 
 
Makan malam disediakan. Terlalu banyak pilihan namun tak semuanya halal. Perlu berhati-hati ketika memilih.
 
Selepas makan malam, saya ke bilik untuk solat. Kemudian keluar semula sambil menikmati pemandangan ke arah lautan yang luas terbentang.

Malam itu kami tidur lena walau pun sesekali terasa juga pergerakan kapal.
 
Ketika saya bangun tidur, terasa juga goyangnya dan mengambil masa beberapa saat untuk stabil. Mujurlah tak pening sampai muntah.
 
Sarapan juga  disediakan. Mewah betul seperti berada di hotel 5 bintang.



Vigeland sculpture park
9 OKT  - AHAD ( Hari keenam )

Selesai makan, kami naik ke bahagian deck kapal paling atas untuk bergambar sambil melayan udara sejuk ketika itu.
Daratan dan deretan bangunan sudah mula kelihatan menandakan masa untuk berlabuh semakin hampir.
Itulah kali pertama saya menaiki cruise dan mungkin juga kali terakhir.


Kami meneruskan perjalanan dengan bas ke Vigeland sculpture park. Sebuah taman
Lukisan terbesar
awam penuh dengan arca manusia selain pokok2 bunga yang berwarna warni.
Arca laki2, perempuan dan kanak2 tanpa seurat benang pun. Ada yang jelas kelihatan kemaluan2 mereka. Ada yang tersorok. Arca2 perempuan pula dengan buah dada yang pelbagai bentuk dan rupa... semuanya atas nama seni.
Taman yang sangat luas itu dipenuhi arca2 tersebut di sepanjang laluan kiri dan kanan. Sehingga kini saya masih tidak memahami seni mereka yang seperti itu.
Teringat pula suasana begini semasa saya mengunjungi Paris satu ketika dulu.
Seterusnya ke City Hall, Oslo dimana di situ terdapat sebuah lukisan terbesar di Eropah yang tergantung di dinding.



Vigeland Sculpture park

city Hall Oslo
Kami menunaikan solat jama' dan Qasar di Islamic cultural center, Norway seterusnya bermalam di Hotel Quality entry , Oslo.

10 OKT - ISNIN ( Hari ke tujuh )
Perjalanan diteruskan di bandar Vasteras, Sweeden selepas bersarapan di hotel.
Singgah di Karlstad untuk berehat. 

Valby Friluftsmuseum adalah muzium terbuka dan merupakan antara tempat menarik di Vasteras. Dibuka sekitar tahun 1921 dengan lebih 50 bangunan2 lama terdapat di situ. Bangunan2 tersebut sama ada dibaikpulih atau dibuat semula untuk tatapan
generasi masa kini.
Juga dikenali sebagai 'open air museum'

Seharian berjalan akhirnya bermalam di Hotel Comfort, Vasteras






11 OKT - SELASA ( Hari kelapan )
Selepas bersarapan di Comfort Hotel Vasteras, kami menuju ke Stolkholm, ibu kota Sweeden.

Tempat pertama adalah Stockholm city hall. Kami di temani seorang pemandu pelancong lelaki.


Penerangan oleh tour guide khas







City Hall, Stolkholm
Vasterlanggatan adalah kawasan 'shopping' yang menjadi tumpuan pelancong di Stockholm.
Banyak kedai2 cenderahati di situ dengan harga yang berpatutan selain  kedai2 minuman/makanan.


Tandas automatik



Vasterlanggatan





Disebabkan semasa di Copenhagen tiada Hard Rock Cafe (tutup mungkin disebabkan PKP) makanya kami singgah di Hard Rock Cafe Stockholm.

Saya hanya beli dua helai t shirt untuk dua anak remaja.

Sebelum ke Hotel Good Morning, kami singgah makan malam dulu.

Menariknya di dalam hotel tersebut, tertulis "drink more water. Our tap water is free, clean and drinkable".

Maknanya boleh minum terus dari paip di bilik air...haha



Stockholm
12 OKT - RABU ( Hari kesembilan )

Selepas bersarapan di hotel, kami keluar tanpa membawa bagasi. Sesuatu yang menggembirakan sebenarnya.
Drottningholm Palace
Stadhuset
Royal palace
Riksdagshuset
Stockholm central mosque
Penat seharian, kami kembali ke hotel yang sama.
 
Central Mosque, Stockholm


Drottningholm Palace
13 OKT - KHAMIS ( Hari kesepuluh )

Bertolak ke airport Stockholm selepas sarapan pagi. Penerbangan ke Kuala Lumpur adalah pada jam 9.35 pagi melalui Doha.
 

14 OKT - JUMAAT ( Hari ke sebelas )
Mendarat dengan selamatnya di KLIA bersama sebuah lagi kenangan yang kekal dalam ingatan.

















No comments:

Post a Comment